Yhdistys ja sen toiminta

Suomen Asumisoikeusasukkaat ry, 
lyhennettynä SASO
 

SASO on poliittisesti sitoutumaton asumisoikeusasukkaiden ja heidän muodostamiensa paikallisyhdistysten SASO-jäsenistön edunvalvonta-, neuvonta- ja asukkaiden osallisuusjärjestö. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alue koko maa.
 

SASO:n tarkoitus ja toimintamuodot

· Tarkoituksena on valvoa ja vaikuttaa siten, että asumisoikeusjärjestelmä sosiaalisena ja ei markkinahintaisena asumismuotona säilyy ja kehittyy alkuperäisessä tarkoituksessaan, tarjoten turvatun ja kohtuuhintaisen asumisen muodon ja jossa toteutuu aito asukasdemokratia.


· Ajaa kohtuuhintaisen omakustannusperiaatteen toteutumista, joka toteutuu, kun asukkaat osallistuvat päätöksentekoon kaikissa asumiskustannuksiin liittyvissä asioista sekä tasausjärjestelmän ollessa oikeudenmukainen ja tiedonsaanti kaikilta osin on avointa ja läpinäkyvää.


· On asumisoikeusasukkaiden yhdysside ja osallisuusfoorumi, joka edistää asukkaiden yhteenliittymistä yhteiseksi edunvalvontayhteisöksi.


· On yhteistyö- ja vuorovaikutusorganisaatio omistajayhteisöihin, rakennuttajayhtiöihin sekä julkiseen valtaan. Mahdollistaa asumisoikeusasukkaiden joukko-, kokemus- ja asiantuntijavaikuttamisen keräämällä asukkaita Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n jäseniksi.
 

· Edistää tietoutta asumisoikeusjärjestelmän erityispiirteistä sekä asukkaiden että yhteiskunnan näkökulmasta niin mediassa, kuin viranomaisten ja päättäjien keskuudessa.
 

· Edistää vuorovaikutus- ja yhteistyösuhteita asuntojen omistaja- ja rakentajayhtiöihin sekä julkiseen valtaan ja mediaan, tutkijayhteisöihin sekä muihin tuki- ja yhteistyökumppaneihin. Edistää asukkaiden osallisuutta ja kokoaa asukkaiden mielipiteitä, huolia, toiveita ja näkemyksiä jäsen- ja asukastilaisuuksissa, tapahtumissa, kokouksissa sekä sähköisin menetelmin.

 

· Edistää asumisoikeustalojen asukkaiden asumisturvallisuutta ja -mukavuutta hyödyntämällä asukasnäkemyksiä ja tutkimuksia edunvalvontatoiminnassa.

 

· Tukee eri keinoin asukkaiden näkemysten vaikuttavuutta mm. aloittein, ehdotuksin, lausunnoin ja selvityksin hyödyntämällä yhteistyö- ja verkostosuhteita eri vaikutustahojen kanssa.

 

· Tekee yhteistyötä ja edustaa asumisoikeusasukkaita valtion, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA), asumisoikeusyhteisöjen, kuntien, eri järjestöjen tilaisuuksissa sekä yhteistyöelimissä.

 

· Tarjoaa tietoa ja näkökulmia tutkijoille ja eri tutkimustahoille, sekä hyödyntää ja edistää asumisoikeusasumiseen liittyvää tutkimustoimintaa. Edistää asumisen politiikkaa, asukaslähtöistä asumista, pelkän asuntopolitiikka-ajattelun sijaan.

 

· Edistää asukaslähtöistä uusien asumisoikeusasuntojen rakentamista, jossa asukkaat ovat mukana jo suunnitteluvaiheessa. Järjestää koulutus-, opastus- ja neuvontatoimintaa mm. asumisoikeusasuntomuotoiseen asumiseen, asukkaiden osallisuuteen, asukasdemokratiaan ja yhteiseen vaikuttamiseen liittyvissä kysymyksissä.

 

· Edistää alueellista- ja tai paikallistoimintaa mm. tiimien ja -kerhojen perustamista, joista voidaan, jäsenten niin halutessa perustaa paikallisyhdistyksiä. Harjoittaa voittoa tavoittelematonta julkaisu-, tutkimus- ja tiedotustoimintaa sekä yhteydenpitoa sähköisen verkon kautta.


Toimintansa tukemiseksi SASO kerää jäsenmaksuja, hakee avustuksia, apurahoja ja sponsoreita. Ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, - järjestää arpajaisia, myyjäisiä ja rahankeräyksiä luvan saatuaan. voi lisäksi omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta.